----::::WELCOME TO ' THE LOST SPIRiT ' OFFiCiAL WEBSiTE:::::--- أهلا وسهل ::: 欢迎 ::: Benvenuto ::: Добро пожаловать ::: Willkommen ::::NahNu NuhiBBu SiSMe KathiRaN JiDDaN!!!:::

Tuesday, August 3, 2010

~Malang menimpa tuan blogger~

Salam dan selamat bersua rakan-rakan bloggers.....sudah lama sya tidak bergiat aktif dalam dunia blogging ini.....mungkin masa yg trlalu mncumburui sya,dan tiada ksempatan utk mluangkan masa mnulis post2 trbaru.......

Namun dlm post kali ini,sya ingin mndedahkan sdikit sbnyak perkara2 yg brlaku trhadap diri sya.......

"Malang tidak berbau".....mungkin inilah peribahasa yg sesuai utk sya ungkapkan.....tanggal 31 Julai lalu,,dikejutkan dengan berita kemalangan sya semasa berada di Pusat pngajian tnggi ini.........Cerita nya bermula apabila sya tlah meminjam motor kawan sya,yg juga baru mngenali antara satu sama lain dlm beberapa hari shja.......Pada mlm 3i trsbut( hari Sabtu),stelah selesai mnunaikan solat mgrib dan mnyudahkan satu assignment,,sya ke kafe V2 utk mnemani kawan2 yg sedang mnjamu slera,sambil mnuggu tuan empunya motosikal pulang .....dlm fkiran ku hnya ingin ke bank,,dan lepas ke bank ingin smbung kembali mnyiapkan assigments.....klihatan klibat tuan empunya mtosikal pulang,dan mghidupkan enjin motor nya.....tanpa lengahkan masa ,,aku mndekati nya,dan mngambil mngambil kunci kmbali dari tuan motor trsebut....tanpa sebarang rasa girang utk mnunggang motosikal trsebut ,,,dgan kalimah 'Bismillahirrahmanirrahim,,aku memulas minyak dgan perlahan utk kluar kolej,,mnuju ke Bandar Universiti,dgn hrapan dpt mngeluarkan wang utk mmbayar yuran seminar yg akan berlangsung pada keesokan harinya.......

Setelah kluar dari kwasan UTP,simpang tiga pertama yg wajib dilalui,mnampakkan warna merah pada lampu isyaratnya....maka,aku mmberhentikan jentera trsebut....tatkala lampu hjau pula mngambil giliran,,aku memecut laju motor dgan brhati,memandangkan jlan trsebut adlah lebuh raya utk ke Lumut,smestinya bnyak kenderaan yg melalui nya.....jarum mter kelajuan telah mnunjukkan angka 100km/h,dan aku trus memulas dgan perlhan.....

Malang tidak berbau,prjalan baru sejauh 500 meter,,dengan tidak disangka-sangka,secara tiba2,handle motor trsebut (loose)mnjadi longgar dan ringan mnyebabkan gegaran yg mlampau trhadap hndle trsebut.......aku cuba sedaya upaya untuk mmegang erat handle tersebut,,smbil prlahan2 mnekan brek ....namun,,usaha hnya sia-sia......dengan serta merta,,motor trsebut rebah dengan garang  di tgah2 jlan raya trsebut(jalan highway,2 line).......dlm fkiran hanya memikirkan 'mngapa' trjadi swaktu aku meminjam motornya,,dan pada masa yg sama,,bibirku mngucapkan kalimah yg sngat agung,,"Allahuakhbar" beberapa kali........aku trus trjtuh ,dan terguling2 beberapa kali,,dan pda waktu yg sama,,fkiran ku msih waras utk mmikirkan kereta2 yg trut srta laju di belkang ku,,dengan hrapan aku tidak dilanggar oleh kreta2 trsebut.....

Syukur Alhamdulillah,,trima kasih Ya Allah,,dengan berkat Bismillahirrahmanirrahim pada awal perjlanan tdi,,aku hnya luka luaran shaja,,wlaupun boleh diktakan agak mngerikan kjadian aku jtuh tdi......dgan tidak mmbuang masa,,aku trus bangun dari ksakitan,,dan mngambil motor kwanku yg trut kesakitan di tgah jalan trsebut.....tetapi,ad satu prkara yg msih mnjadi tanda tnya kpd diriku,,......kenapa kereta yg rada betul2 di belakang ku masa aku jtuh tdi,tidak brhenti mnolongku,,tetepi stelah brek utkk mngelakku,,dia trus memecut laju mninggalkan aku yg sedang ksakitan...begitu juga dgan kenderaan2 yg lain.....mungkin ad sebab2 nya yg trsendiri......

Tanpa memberi pluang kepada  masa utk trus mlebarkan kesakitan dan mlemahkan bdan ku,,aku yg msih boleh berdiri,mngerakkan kaki mhupun tgan,trus myeluk kocek utk mncpai tlefon bimbit ku.....sememangya,tlah trsiap sedia urutan rakan2 yg akan aku call pada masa rsebut.....org prtama yg aku telefon adalah Fikri ,,kerana bagiku,,mungkin mudah utk dia dtg ke tempat incident krna baru tdi aku brtemu dengan nya di kafe....degan nada yg rileks sperti tiada ape2 yg berlaku,,aku mnceritakan yg aku tlah kmlngan.....mungkin kwan2 sudah biasa dgan ku,,wlaupun nada ku biasa dan tidak srius,,mereka tahu bhwa  sesuatu brlaku....org kedua yg aku telefon ialah tuan empunya motor trsebut.....dengan nada yg tidak serius krna mnhan ksakitan yg trlampau,,aku mncritakan prkara yg tlah brlaku...tuut taapp...tutt..tapppp...slesai....beberapa mnit kemudian,,Fikri tiba tetapi hnya berseorangan.....aku msih mnahan ksakitan2 yg dialami....speti nya hndak pitam pun ada,,namun msih terucap bait2 'Allahuakhbar,Subhanallah,dan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad (S.A.W) utk trus kuat brtenaga melawan setiap kesakitan.......

Dalam sepuluh minit ,,tiba seorang rakan brsama sebuah perodua kelisa....tanapa mlengah masa aku trus msuk ke dlam kereta,,utk dibawa ke Klinik yg trletak di dlam UTP....beberpa soalan ditnya semasa prjlnan oleh kawan trsebut(kawan kepada tuan punya motor).....setibnya di klinik,,aku trus kluar dari kreta ,,dan trhincut-hincut brjlan mnuju ke klinik....arkhh!!!...pedih sekali.......klihatan sluar slack coklat ku koyak rabak pada bhagian lutut......tapak tngan kanan ku pula pedih kerna trkoyak kulit.....lengan kanan dan kiri turut perit kepedihan mnhan luka yg besar kerana geseran dgan jalan tar.....aku disuruh utk baring di atas katil pesakit.....dan mmbuka sluar pnjang yg trkoyak itu....nsib baik aku mmakai boxer blah dlam....agak trkejut juga ku lihat riak wjah doktor2 (entah la,,doktor ke nurse,,sbb mcm x expert jer) stelah mlihat luka ku yg trlalu bnyak....mereka spertinya trgamam ,,tidak tahu utk mlakukan rwatan yg sepatutnya.....mreka mmberitahu supaya aku dihatar ke hospital Batu gajah kerana luka yg trlalu bnyak......aikk?....xkan xreti buat ??...hermm...pelik lah...ni boleh buat laporan nnti nih............kakitngan klinik trsebut hnya mmberikan suntikan bius dan ubat utk elak virus shaja......

Setibanya di hospital HOSPITAL BATU GAJAH: aku diarah kan utk baring di atas katil pesakit...arkh....sunguh pedih rase luka ini.....mula2,,mereka mncuci luka2 ku dari kotoran sperti tar dan pasir2.....arrrkkhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.....pedihnya hnya mereka2 yg pernah merasa shja yg tau.....aku hnya mnutup mulu mnhan kepedihan yg amat sngat,,speti bribu jarum mncucuk diri mnusia.....namun,,aku msih boleh berceloteh skali dua utk mghilangkan rasa sakit......tiba nya waktu yg di tunggu2,,,masa utk mletak kan iodine!!....kapas2 sudah disediakan ,,dan iodine mula dituangkan de dlm mangkuk besi utk mnjadi bahan.....aku cuma mmpu mlihat......kapas mula dicelup ke dlam iodine,,dan tgan trsebut mula bergerak ke luka di tgan ku.......arkhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!.iiiiiiiiiiiiiiiiishhhhhhhhpppppppppppppppppppppppppppp!!!!!!
hnya bunyi-bunyian mrenget kesakitan yg mampu aku kluarkan.....sakit nya hnya mereka2 yg pernah merasai kepedihan yg mampu mrasa ap yg tlah aku rasa........selawat dan salam mhupun Allahuakhbar tidak pernah  putus dari diucap........alhmdulillah,,akhrinya semuanya telah slesai.........cuma,,aku trkejut mndengar darah tinggi ku mncecah 160!....mgkin krana pagi trsebut,,aku nnyak mkan daging kambing dan ayam,,ditambah pula mlm sbelum nya aku mlntak segala jenis daging di satu kdai (terletak kt manjung) yg mnjual plbgai jnis mkanan steamboat dan BBQ.....

Selesai sudah proses pmbalutan dan cuci luka........melangkah kluar dari pintu blik kcemsan trsebut,,aku rasa sungguh trharu dgan khadiran sahabat2 yg bgitu rmai yg bersama2 mmberi skongan kpda ku......TERIMA KASIH  SAHABAT-SAHABAT.....semoga Allah mmbalas segala budimu..............mgkin bnyak yg telah aku skipkan utk ditulis di sini,,kerna akan pnjang skrip ini nnti...........trima kasih kepada sahabat2 yg tidak jemu memberi skongan,,mhupun mnumpangkan aku di blik mereka dan juga katil mereka.....terima kasih Fikri dan Apeh,,dan rakan2 yg lain!!!.....

(di sini ad beberapa foto yg sempat di ambil slepas kejadian tersebut)








                                                 (kelihatan kulit yg terkoyak pada tapak kaki )




13 comments:

  1. semuanya ada hikmah disebalik kejadian itu..

    ReplyDelete
  2. ya....bnyak hikmah di sebalik kjadian tersebut........

    ReplyDelete
  3. cuak seyh tgk luka ko tue...aku pun bese bawak 100 gak kat jalan tu...line clear kan...tp kalu bab teknikal ni kita susah nak agak...dh jadi baru tau...btw,get well soon...

    ReplyDelete
  4. trok gak laa tgk ko eksiden bro. alhamdulillah ko ok lg. huhu.

    ReplyDelete
  5. hafiz: ermmm...tu lah.....aku pun xexpect bnda2 ni...but if jtuh yg 'lain' tuh,,,mmg under expectation lah....

    Zakwan: haha....truk gak la...skang dah ok dah.....alhmdulillah,xda ptah2.....

    ReplyDelete
  6. Fadh: erkh...sakit juga lah...tpi,kena than la..nak2,time cuci tuh..wah,,rase dia mmg sakit...sapa yg prnah kena mmg tau mcm ne...hehe:)

    ReplyDelete
  7. One of the truly best blog..

    www.fdausamad.blogspot.com

    Baca 3-4 entry lepas tu mesti jadi ketagih!

    i m not kidding..blog brader ni memang awesome!

    Sharing is caring!

    ReplyDelete
  8. salam..

    nice blog..
    nak tgok fasha sandha oppsss...di ABPBH 2011 tak?
    salam singgah ke blog saya..

    TQ

    ReplyDelete

Create your own banner at mybannermaker.com!
Sekiranya korang berminat dengan banner batch kita ini ,korang boleh ambil code dia kt bawah ni dan utk letak kt blog2 korang....Salam,!

sexshop